Hindistan Cevizi (Cocos Nucifera) ve Faydaları
Özellikleri ve Tarihçesi
Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından olup, kumlu topraklarda, uzunlamasına ağaçlarda yetişen tropikal bir meyvedir. Bilinen ilk oluşum 15 milyon yıl önceye rastlamaktadır. Hindistan cevizinin kabuğu yaş iken yeşil renklidir. Kurutulmuş hindistan cevizinin kabuğu koyu kahverengi renktedir. Ağacından kopan Hindistan cevizi hem yaş olarak hem de kuru olarak kullanılabilmektedir.
Yetiştirildiği Yerler :
Tropikal iklim bölgelerinin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir.
Faydaları :
Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hemde kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir. Potasyum, sodyum, A,C,D, kalsiyum, demir,magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Her 100 gram Hindistan Cevizi 662 kalori içerir. Tek bir hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini yeterli bir oarnda karşılar. Ayrıca, B grubu vitaminlerinide içerir. (Niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit, tiamin, pyridoxin). Suyu ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klorda içerir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan, cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizi' nin özü sindirim sistemi rahatsızlıkları'nın tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir. Fazla tüketimi basur için tehlikelidir.Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.
Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hemde kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir. Potasyum, sodyum, A,C,D, kalsiyum, demir,magnezyum, ve sülfür açısından da zengin bir besindir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Her 100 gram Hindistan Cevizi 662 kalori içerir. Tek bir hindistan cevizinin suyu vücudun günlük beslenmesi için gerekli olan C vitaminini yeterli bir oarnda karşılar. Ayrıca, B grubu vitaminlerinide içerir. (Niasin, pantotenik asit, biotin, riboflavin, folik asit, tiamin, pyridoxin). Suyu ayrıca sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, sülfür ve klorda içerir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan, cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizi' nin özü sindirim sistemi rahatsızlıkları'nın tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde birebirdir. Fazla tüketimi basur için tehlikelidir.Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.
Hindistan Cevizinin suyunu içebileceğiniz gibi; uzak doğu yemeklerinin pişirilmesinde kullanabilirsiniz. Etli kısmını ise ham olarak yiyebilir, ya da öğüttükten sonra sıkıp sütünü çıkartabileceksiniz.
Muhafaza Koşulları:
Kırılmamış hindistan cevizleri oda sıcaklığında 4 aya kadar saklanabilir. Rendelenmiş cevizler ağzı iyice kapatılmış kaplarda yada naylon torbalarda buzdolabında dört güne, buzlukta ise altı aya kadar saklanabilir. İçindeki yağ oranı uygun koşullarda saklanmazsa hemen ekşimesine sebep olur.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
Hindistan cevizi meyvesinden sıkma .yöntemiyle yağ elde edilmektedir. Faydalarına gelince; sperm sayısını arttırır, idrar akıntısı, sırt ve bel ağrılarına karşı kullanılır. Haricen eşsiz bir cilt ve saç bakım ürünüdür.
Hindistan cevizi meyvesinden sıkma .yöntemiyle yağ elde edilmektedir. Faydalarına gelince; sperm sayısını arttırır, idrar akıntısı, sırt ve bel ağrılarına karşı kullanılır. Haricen eşsiz bir cilt ve saç bakım ürünüdür.
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment